Sidor

lördag 26 januari 2008

24 januari 2008

Hej!

Har precis återvänt från THE SECRET- kursen i Sundsvall. Första gången på ett decennium år som jag besökt Norrland och första gången denna vinter som jag fick syn på tre alldeles äkta skidåkare. Sant: Snön var inte djup, och somliga tidigare snötäckta ytor hade genom växelvis plus- och minusgrader omvandlats till vidsträckta isområden, men i skogen intill fanns det uppenbarligen ett vitt, glidbart täcke kvar att använda.

Den före detta fiskarbyn har numer cirka 50.000 invånare och Sundsvalls kommun 93.000. Läser att man för övrigt valde att bygga staden vid gården Sunds vall, därav namnet. I slutet av 1800-talet ”världens sågverkstätaste område”…! Elias Sehlstedt myntade 1852 när han blickade ut över Sundsvalls Alnön miniklassikern: "Såg vid såg jag såg varhelst jag såg!".

Nåja, nu verkar väl sågverksaktiviteten dämpats något, fast SCA ”Forest Products” med trä- och pappersprodukter har c:a 3000 personer anställda.
Kända profiler från staden är konstnären Sigrid Hjertén, sångerskan Helen Sjöholm, TV-mannen Svante ”Nattsudd” Grundberg, f.d. brottaren Pelle Svensson, skidskyttekapaciteten Magdalena Forsberg, och skådisen Lennart ”Pistvakt” Jähkel.

Sundsvalls centrum ligger vackert i vad jag skulle vilja kalla en dalgång;
stadskärnan som byggdes upp efter den gigantiska stadsbranden 1888 har enbart fått bestå av stenmaterial (ej trä), och har av den anledningen namnet Stenstaden), en kärna omsluten av två respektive mjukt välvda bergsmassiv,
på vilka dock bebyggelsen synes vara rikt varierad – jag hinner lägga märke till hus med olika tidstypiska arkitektoniska drag sida vid sida; 1930-talare i företrädesvis trämaterial, 1950-tal, lite tyngre och fyrkantigare 1960-tal, alldeles nybyggda boningar, ibland hårt formbundna, ibland egensinniga, ofta områden genomkorsade av nästan kolonialträdgårdssmaka vägar och prång, gärna med träd och grönska så nära som möjligt.

Och så får vi inte glömma bort hamnen, som betjänat så många, och vattnet med det fantasifulla namnet Draget, i vidare radie då Sundsvallsbukten och slutligen öppna havet.

Hursomhelst: passar på att tacka Sundsvallgruppen för två intensiva och engagerande dagar, och i synnerhet Helena och Annika för inbjudan till ort och lokal. (Vi planerar redan nu för en uppföljning av THE SECRET II – VÄLSTÅNDSMEDVETANDE i april 08. )
--
Passar även på att fråga läsekretsen:
Finns det intresse i Skåne (?) för en kurs preliminärt kallat ”PARSPEGLINGAR – Vägen till självupptäckt” där tanken är att belysa närrelationens andliga aspekt.
Det behövs isåfall minst tre par och högst fem par som önskar gå djupare i relationen.
--

Hör av dig isåfall till
gunnar-martin.aronsson@bredband.net