Sidor

torsdag 31 maj 2007

31/5

Hej!

Releasearrangemanget som energica förlag ansvarade för gick fint. Cirka 20 minuter i 13 mötte jag förlagschefen Monica K Frisk och hennes kolleger och vänner utanför biografen Zita, där de väntade på att bli insläppta. Strax därpå kom biografmaskinisten och öppnade porten, och vi rörde oss genom Zitas prång till salong 3, som var abonnerad för ändamålet.

Snartnog var en liten kärntrupp samlad, och i denna Malou, sångerska och artist, Helen Walton, tidigare ett välbekant ansikte inom databranschen som nu också kommit att intressera sig för The Secret. Så Barbro från Örebro och undertecknad. Vi fyra skulle kortfattat tala om vad The Secret betytt för oss inför den hugade församlade presskåren.

Jag kom också i samtal med översättaren till boken, Eva Trägårdh, om översättandets mödor och njutning. Hur Eva kunde hinna med alla titlar som hon har bakom sig förblir ett mysterium, men hon sa till mig, att mycket handlar om rutin och förstås självdisciplin; att kunna disponera den stipulerade tiden rätt. Men ändå, erkände hon, hade det någon gång dragit över deadline, dvs den tid då ett material skall vara klart för att gå till nästa instans i produktionsprocessen.

Först visade man en snutt ur Oprah Winfreys The Secret-show, och så ett kort parti ur själva filmen the Secret - det var verkligen härligt att se den på stor duk! - därpå var det dags för oss fyra att prata. Malou inledde med att beskriva hur filmen hjälpt henne att återvinna sin självkänsla i samband med skivinspelning, och att kunna fokusera en optimistisk livshållning överlag. Om det mål man sätter upp inte går precis i uppfyllelse - "so what" - det är inte i hela världen; det handlar också om att kunna släppa taget och inte ta problem alltför allvarligt.

Sen pratade undertecknad, och det kändes verkligen skönt att här kunna tala fritt ur hjärtat för en publik som var primärt intresserat av materialet, själv innehållet, och inte som i Nyhetsmorgon, där fokus låg på the Secret som ett nytt amerikanskt mediafenomen.
Här fanns tid för att berätta något om både pionjären Wallace Wattles och om de kraftfulla resultaten som metodiken och visdomen under The Secret gett.
När jag såg filmen i december 2006 kände jag, att det här inspirerande audioveisuella stoffet kommer att kunna hjälpa många människor, och den 1 januari 2007 bestämde jag mig för att göra en konkret kurs av materialet (datumet är exakt, har nämligen hittat en anteckning om detta!)

Även Barbro kunde nu redogöra mer om sina erfarenheter av materialet, och underströk kopplingen till de etablerade teknikerna affirmation och visualisering från mental träning. Att The Secret inte är "nytt", men ett sätt att relevant presentera för vår tid. Helen berättade en slingrande och underhållande historia om hur the Secret hjälpt henne och hennes barn att komma till Italien på ett förhållandevis oortodoxt sätt. Men hon ville inte bo på hotell utan i ett vanligt italienskt hus på landsbygden. Hon inledde bl.a. genom att arrangera italienska middagar i Sverigehemmet, samtala om Italien och laborera med italienska föremål.
Genom att förebåda och "förgestalta" Italien både i sinnet och i sin närmiljö startade hon processen. Och visst - hon och barnen kunde resa till Italien och bo i ett riktigt italienskt hus.

Vi fick också några frågor, bland annat besvarade undertecknad en fråga från Kyrkans tidning "om vi såg några problem med the Secret". Jag bad honom specificera vad han menade, men det ville han inte. Då han möjligtvis (?) önskade relatera till den kyrkliga synen på icke-kyrkligt men andligt material replikerade jag att Wallace Wattles själv var mycket influerad av en kristen reformator i början av seklet och att det inte finns någonting i the Secret som strider med den kristna etiken. Om Wallace hade varit här idag, hade han sannolikt beskrivit det som att hans böcker helt och fullt är förenliga med Bergspredikan, som är kristendomens etiska kärna.

Så visades hela filmen; vilket var en njutning. I synnerhet uppskattar jag musiken och den effektiva redigeringen; det finns även en tydlig struktur, ett slags ABC-pedagogik, i filmen, som gjort den lätt att omforma till bok. Apropå det fick vi alla ett exemplar av den svenska The Secret-Hemligheten! Här finns i kortbiografierna inkluderat även ett porträtt av den gode Wallace (Wally) Wattles och hans samtida kollega Charles Haanel, vars kunskap även ingår i gma:s kurstext. Rhonda Byrne har även formulerat ett tack till Wally i eftertexterna.

Som sig bör....!

Sammanlagt: en givande dag med "goda vibrationer"; oavsett hur mottagandet blir är the Secret-materialet på väg ut till dem som befinner sig "på våglängd" för att kunna ta till sig filosofin, kunskapen och metodiken. Andra kommer, som tidigare sagts, att motarbeta materialet, och en tredje kategori att vara likgiltiga inför det. Som sig bör, det också!

Post scriptum var jag även på efterfestligheten på Vattumannens bokhandel på Drottninggatan. Väl inne var det proppfullt med intresserade, som kunde se både filmen och Oprah Winfrey Show på skärmar inne i butiken. Jag passade på att tacka både Monica K Frisk och hennes partner Per Frisk för inbjudan. De verkade båda nöjda med releasedagen. Inte undra på det; med den trevliga trängseln i butiken, där the Secret låg uppe på försäljningsbordet till hugade spekulanter...!

Allt gott